Ριχτάρια καναπέ, ντύστε όμορφα το σαλόνι σας

richtariΈξω κάνει κρύο, φυσάει, συννεφιάζει κι εσύ στον καναπέ με μια κούπα ζεστή σοκολάτα κοιτάς έξω τον καιρό που χειμωνιάζει. Έξω είναι χειμώνας, αλλά μέσα νιώθεις ακόμη καλοκαίρι. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις έτσι, ρίξε μια ματιά γύρω σου. Έχεις προετοιμάσει το σπίτι σου να υποδεχτεί το χειμώνα; Αν η απάντηση είναι όχι, συνέχισε να διαβάζεις.

Παρομοίασε το σπίτι σου με την γκαρνταρόμπα σου: Το καλοκαίρι τα ρούχα είναι άνετα, αεράτα, δροσερά κι απέριττα. Και μόλις φύγει το καλοκαίρι, κατεβαίνουν οι ζακέτες, τα παλτά, τα κασκόλ. Αυτές οι εναλλαγές γίνονται (ή θα πρέπει να γίνονται) και στο σπίτι σου. Το καλοκαίρι αφαιρείς τα περιττά για να δροσίζεται και το χειμώνα το ντύνεις με διάφορες διακοσμητικές ιδέες για να το κάνεις πιο ζεστό.

Μια απ’ τις σίγουρες λύσεις για τη χειμερινή διακόσμηση, είναι τα ριχτάρια στα έπιπλα του σαλονιού. Όχι μόνο θα δώσουν μια άλλη εικόνα στο χώρο, να τον ανανεώσουν και θα του δώσουν μια γλυκάδα και ζεστασιά. Πώς, όμως, θα διαλέξετε τα κατάλληλα ριχτάρια που θα κολακεύουν το χώρο σας;

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσετε πόσα θα χρειαστείτε. Θα ήταν καλό να βάλετε τα ίδια ριχτάρια πάνω σε όλα τα έπιπλα του σαλονιού – π.χ. αν έχετε έναν καναπέ και δύο πολυθρόνες, θα ήταν καλό να πάρετε ένα σετ των τριών. Εκτός του ότι θα υπάρχει ομοιομορφία στο χώρο, η αγορά ενός σετ θα είναι πιο συμφέρουσα στην τιμή από το να αγοράσετε τρία κομμάτια μεμονωμένα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι τα σετ όπου το κάθε ριχτάρι έχει διαφορετικό μοτίβο, αλλά είναι φτιαγμένο από τα ίδια υλικά και τα ίδια ακριβώς χρώματα. Έτσι επιτυγχάνετε ομοιομορφία στο χώρο σας, έχοντας μια χρωματική ακολουθία, η οποία προδίδει ένα μοντέρνο αέρα στο χώρο, σβήνοντας κάθε ίχνος μονοτονίας!

Όσον αφορά στα σχέδια και τα μοτίβα, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα ριχτάρια με ρίγες, με καρό, tartan και γενικά ο,τιδήποτε διαθέτει γεωμετρικά σχήματα. Ο λόγος είναι ότι το ριχτάρι δεν μένει ποτέ στη θέση του, ούτε μένει ποτέ ισιωμένο και «τραβηγμένο» όπως το βάλατε, έτσι οι γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα θα «σπάσουν» οπτικά μέσα απ’ τις πτυχώσεις που θα δημιουργήσει το ύφασμα κι έτσι ο χώρος σας θα μοιάζει μια ζωή ασυγύριστος.

Όσον αφορά στα υφάσματα, να είστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της ποιότητας. Δεν θέλετε χνουδωτά ριχτάρια (φανταστείτε να σηκωθείτε απ’ τον καναπέ και τα ρούχα σας να είναι γεμάτα χνούδια!), ούτε ριχτάρια με πολλά κρόσια, τα οποία μπερδεύονται μεταξύ τους, γίνονται κόμποι και μαζεύουν ακαθαρσίες. Επίσης, να αποφεύγετε τα ριχτάρια με αραιή, χαλαρή πλέξη, γιατί όλο και κάποιο κουμπί από κάποια κωλότσεπη θα πιαστεί πάνω τους και με το που θα σηκωθείτε, ή θα σκιστεί ή θα «τραβήξει» ο πόντος της πλέξης.

Τέλος, πριν ξεχυθείτε στα μαγαζιά, φροντίστε να έχετε μετρήσει την επιφάνεια των επίπλων σας, ώστε να αγοράσετε ριχτάρια στα κατάλληλα μεγέθη. Δεν τα θέλετε ούτε πολύ μικρά, ούτε πολύ μεγάλα. Ο πιο όμορφος τρόπος είναι να είναι διαγώνια τοποθετημένα πάνω στην πολυθρόνα ή τον καναπέ, για να φαίνεται το ύφασμα των επίπλων, ενώ ένας πολύ μοντέρνος τρόπος είναι να διπλώσετε ένα μονόχρωμο ριχτάρι κατά μήκος του και να το τοποθετήσετε κάθετα στη μία άκρη του καναπέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.